[...] II. 4. Obniżenie poziomu trójglicerydów Trójglicerydy to innymi słowy cząsteczki tłuszczu (złożone z glicerolu i trzech kwasów tłuszczowych). Faktem dobrze znanym jest, że trójglicerydy (jeżeli w badaniu krwi na czczo ich poziom jest wysoki) stanowią główny czynnik chorób serca. (źródło) Wbrew pozorom, zdaje się, że głównym sprawcą [...]
[...] pozwala glukagonowi działać. 3. Pozwala hormonowi wzrostu spokojnie działać z rana i spalać tkankę tłuszczową. 4. Kortyzol, gdy nie napotyka węglowodanów to pięknie rozbija trójglicerydy redukuje Nasz tłuszcz zapasowy. 5. Jest pyszne i bardzo sycące. Nie powoduje senności poposiłkowej. 6. Stanowi bardzo dobry posiłek przy wykonywaniu treningów [...]
[...] moje wyniki: cholesterol całkowity: 126 mg/dL (a norma to od 131 do 200) cholesterol HDL: 35 mg/dL (a norma to powyżej 35) choletrerol LDL 81 mg/dL (a norma to poniżej 130) trójglicerydy 86 mg/dL (a norma to poniżej 150) cieszę się bardzo że mam tak dobry wynik trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, ale czy tego ogólnego cholesterolu i tego [...]
[...] "Heart Support of America" mającą na celu informowanie ludzi, że można uniknąć by-passów bez pomocy chirurgii i leków. Koresponduje z nią około miliona osób. Pacjent B miał trójglicerydy na poziomie 2200, został polecony przez pacjenta A. Przy maksymalnych dawkach wszystkich swoich leków, miał poziom trójglicerydów 2200, zaś cholesterolu 250. [...]
[...] masło) NNKT również występują, ale w ilościach dużo mniejszych - do 7%. W pożywieniu niemowląt jedynym i bardzo dobrym źródłem NNKT jest mleko matki. 1.6. Tłuszcze właściwe (trójglicerydy, triglicerydy). Z chemicznego punktu widzenia tłuszcze właściwe są estrami kwasów tłuszczowych i alkoholu trójhydroksylowego (trójwodorotlenowego) - glicerolu, [...]
[...] w ten sposób jest wynikiem rozbijania (niszczenia ) komórek lub tkanek. Nie trzeba dramatyzować jeżeli są to cukry, lub jeszcze lepiej tkanka tłuszczowa (kwasy tłuszczowe, trójglicerydy). Jest to zjawisko normalne. Lecz niedobrze zaczyna się dziać jeżeli do procesów energetycznych wykorzystywane są białka. Bo to one przecież tworzą tkankę [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
Coraz wiecej zaczyna sie pojawiać pytań w związku z zmiana sposobu myslenia czy samego odzywniana się. Wiele mitow legło w gruzach. Przez lata bylismy karmieni - glownie przez trenerów/dietetyków - nie ma co uktywac nie działających w swoim imieniu a raczej swoich sponsorów/pracodawców. Wiec nie raz pewnie przechytaliscie o wszechogarniajacym nas [...]
[...] Insulina jest jednocześnie antykatabolikiem i anabolikiem. Wspaniale działa na komórki mięśniowe, jednakże powoduję również przemianę glukozy w glicerol, a ten w trójglicerydy. Insulina może więc zwiększać zapasy tłuszczu i powodować wzrost komórek tłuszczowych. Spadek uwalniania insuliny i wzrost wrażliwości insulinowej oznaczają [...]
[...] spożywaniu dużych ilości tłuszczy w ciągu dnia glikoliza jest mocno hamowana, a co za tym idzie istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że węglowodany mogą zostać zamienione na trójglicerydy lub zostaną zamienione na cholesterol, dlatego ilość węglowodanów w pierwszych posiłkach nie powinna przekraczać 15-20g. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest [...]
[...] robienia masy jest warunkiem koniecznym, aby skutecznym tylko do pewnego punktu. Wcześniej czy później każdy dochodzi do punktu, kiedy składniki odżywcze; kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i glukozy stają się ‘toksyczne’, tzn.budują już głownie masę tłuszczową. • Spożywanie zbyt wielu kalorii przez zbyt długi okres czasu może powodować wystąpienie [...]
Artykuł ten przedstawia podstawowe zasady diety odchudzającej nie narzucając jednak konkretnych posiłków tak aby każdy mógł dobrać je według własnych upodobań. Omawiany artykuł napisany jest w sposób przejrzysty i zrozumiały wiec do dzieła: Każdy zjedzony przez nas pokarm składa sie z pewnych stałych składników. Są to (3 najważniejsze) : - [...]
[...] wodę. Warunki uwodnienia pozwalają bowiem na wystąpienie przemian anabolicznych (ponadto woda jest niezbędna do odbudowania zasobów glikogenu mięśniowego). MCT MCT, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe to dość nietypowy rodzaj tłuszczu, który w dużym stężeniu występuje w oleju kokosowym (co ciekawe MCT występuje także w mleku kobiecym - może [...]
[...] wodę. Warunki uwodnienia pozwalają bowiem na wystąpienie przemian anabolicznych (ponadto woda jest niezbędna do odbudowania zasobów glikogenu mięśniowego). MCT MCT, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe to dość nietypowy rodzaj tłuszczu, który w dużym stężeniu występuje w oleju kokosowym (co ciekawe MCT występuje także w mleku kobiecym - może [...]
[...] tłuszcz zawarty w produktach czyli tzw. niewidoczny oraz tłuszcz dodany w postaci np. masła, oleju, smalcu itp., określany mianem tłuszczu widocznego. Średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) są uważane za alternatywne źródła energii służące do poprawy wydolności w długotrwałych wysiłkach. Podawanie ich w pożywieniu zaleca się również [...]
[...] a nie jego magazynowanie. To po prostu mądrość ciała, że oszczędza swoje mięśnie i spala tłuszcz, to ewolucyjny status quo wynikający z produkcji ketonów, których źródłem są trójglicerydy w komórkach tłuszczowych (uwalniane dzięki niskiemu poziomowi insuliny) i których tworzenie następuje w wątrobie (wysoki poziom glukagonu). Gdy to źródło stanie [...]
[...] może świadczyć o niedokrwistości i w przewodnieniu. POZIOM CUKRU ORAZ INSULINY (najlepiej wykonać je z obciążeniem glukozy) LIPIDOGRAM (cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy) Często badamy tylko cholesterol całkowity, ale znaczącą rolę odgrywa konwersja między LDL do HDL. Powinno to mniej więcej prezentować się 1:2 / 1:3. Wysokie [...]
[...] dziennie oznaczało niewielki wzrost ryzyka rozwoju choroby serca (w stosunku do osób rzadko jedzących jajka)... Trochę biochemii, czyli główna część artykułu - cholesterol I trójglicerydy. Synteza triacylogliceroli. Są syntetyzowane z acylo-CoA i 3-fosfoglicerolu, który powstaje z fosfodihydroksyacetonu (związek przejściowy glikolizy). [...]
[...] a nie jego magazynowanie. To po prostu mądrość ciała, że oszczędza swoje mięśnie i spala tłuszcz, to ewolucyjny status quo wynikający z produkcji ketonów, których źródłem są trójglicerydy w komórkach tłuszczowych (uwalniane dzięki niskiemu poziomowi insuliny) i których tworzenie następuje w wątrobie (wysoki poziom glukagonu). Gdy to źródło stanie [...]